Mijn kind leert lezen!

In juni kreeg Vasco zijn diploma en was hij officieel kleuter af. Ik trots en hij fier als een gieter. In de zomervakantie hebben we er verder niet veel ‘tralala’ van gemaakt. Dat eerste leerjaar was gewoon welkom. Hij keek al langer nieuwsgierig naar letters en cijfers. “Mama, ik heb eens in mijn bed tot 362 geteld.”

In de laatste vakantieweek bezweek ik plots toch aan de back-to-schoolstress, want de zoon had nog geen boekentas. De laatste zondag voor de start van het schooljaar holden we laat in de vooravond naar de Zwarte Berg, ei zo na in Frankrijk. Want ik herinnerde me dat mijn moeder onze boekentassen daar vaak kocht en voor een vleugje nostalgie ga ik overstag. De immense sjakossenwinkel bestaat nog steeds, maar groter en moderner dan toen. Vasco mocht kiezen en pikte er een heerlijk klassiek model uit. Niet te groot, zo brengen we niemand op het idee dat daar veel huiswerk in moet.

Intussen is hij nu al 2 weken een lagereschoolkind. Ik heb de indruk dat hij de overstap goed verteert. Op maandag, dinsdag en donderdag heeft hij huiswerk mee. We spraken af dat hij na school eerst iets eet en dan onmiddellijk aan zijn taak begint. Zowel bij ons als bij oma geldt die regel. Structuur helpt hem die attitude te automatiseren.

Voorlopig is hij enthousiast en werkt hij gretig aan de opdracht. Alleen het oefenen in zijn leesboek van school loopt stroef. Vasco heeft leeshonger en hunkert naar verhalen! Geen ik, An en Uk. Over die lettervrienden hoort hij alles op school. Hij ervaart geen plezier als hij diezelfde woorden ’s avonds moet herkauwen. Daarom lezen we thuis samen (voor) in mooie, recente leesboeken. Ik wijs woord per woord aan met mijn vinger. Hij hakt en plakt. Struikelt en ploegt zich door woorden die klanken bevatten die hij nog niet kent uit de klas. Maar er is een verhaal en dat motiveert. Na een 3-tal zinnen neem ik het van hem over en leunt hij genietend tegen me aan. Zo lezen we elke avond 2 bladzijden uit zijn allereerste leesboek ‘Hond in het huis van Wolf’. Klank voor klank. Woord voor woord. Thuis dus stiekem niet aan de slag met de letters uit de schatkist. Wel helemaal relax luisterend naar een zelfgekozen verhaal. Lezen is leuk!

Uitgeverij Lannoo wakkert leesplezier graag mee aan. Daarom mag ik 3 exemplaren van het leesboekje ‘Hond in het huis van Wolf’ weggeven.

Hoe maak je kans?
Beloof hieronder plechtig dat je veel en vaak blijft voorlezen aan je kroost. Want alleen zo verspreidt het leesvirus zich steeds verder. Doen!

(Woensdag 20 september maak ik de winnaars bekend op de Facebookpagina van deze blog.)

Advertenties

Gepubliceerd door

josfien

Ik ben Josfien. 33 en vol goede voornemens voor de jaren met een 3 vooraan. Het verlies van mijn tweede zoon heeft me getekend maar niet vastgeketend. La vie, c'est profiter des petites choses!

10 gedachten over “Mijn kind leert lezen!”

 1. Zoooo herkenbaar!! Cas kan zijn papa zelfs wijsmaken dat hij zijn huiswerk reeds gemaakt had toen hij na 10 min opvang werd afgehaald op school :-). Dan maar ‘smorgens aan de ontbijt tafel lezen … Bij deze beloven Bert en ik plechtig dat we heeeel veeel zullen blijven voorlezen aan onze kids!

  Liked by 1 persoon

 2. Ok Jos, deze week, dus na 14 dagen 1ste lj moeten ontdekken op ouderavond dat m’n zoon dagelijks z’n woordjes moet oefenen. Die woordjes zitten in een leuk sigarendoosje. Alleen was ik de enige mama die nog nooit het doosje had gezien!! Gelukkig hebben we het op een akkoordje gesmeten en oefenen/lezen we vanaf vandaag chaque journée olé 🤘🏻❤️

  Liked by 1 persoon

 3. Ik ga die tip zo hard onthouden tot binnen x aantal jaar 😄 Maar tot dat moment beloof ik plechtig dat ik iedere avond ( of toch zo goed als) blijf voorlezen uit fanasierijke boeken. Het zou ook wel fijn verjaardagscadeautje zijn ☺️☺️

  Like

 4. Zalig Josfien! Je brengt een glimlach op mijn gezicht en geeft me energie! En ja, ik beloof dat ik verder blijf verhalen verslinden met mijn lieve meid! Wat ben ik stiekem blij dat we dit wonder kunnen delen 😉

  Like

 5. Ik beloof plechtig dat ik met super veel plezier veel zal (blijven) voorlezen aan Friedl en Mads. Nu moet ik je laten, want kapitein Winokio’s boek Dierenplezier is aan het wachten op mij 😉📔

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s