Doopsel van mijn jongens!

Feest in onze tuin! Vandaag doopten we onze twee zonen, samen.

naamloos-3Je kind dopen is niet meer evident. De meeste ouders kiezen bewust om hun kinderen wel of niet te dopen. Met uiteenlopende redenen. Wat ik vaak hoor, is dat ouders de keuze aan hun kinderen willen laten. Terwijl ik net vind dat je kinderen dopen iets is wat je doet voor jezelf als ouder, het zijn jouw waarden die je deelt. Je kind kiest dan of het er wel of niets mee doet. Als je je kinderen niet doopt, dan is het volgens mij net moeilijker voor je kind om te kiezen wat er nu met dat geloof moet gebeuren. Deze blogpost is absoluut geen pleiten voor, maar een getuigen van.

11640558_10152813083742032_825596567_o (2)

Waarom ik mijn zonen per se wilde dopen? Ik ben geen kerkganger, maar wel gelovig. Een vleugje symboliek geeft diepgang aan het leven en raakpunten zoeken in verhalen die onze allerverste voorouders opschreven, dat heeft iets magisch. Ontdekken dat de essentie van ons mens-zijn altijd en overal dezelfde is: liefde en leed.
Voor mij staat hun doopsel gelijk aan het uit handen geven van hun menselijke lot, want dat lot zonder geloof in een hiernamaals tegemoet gaan, is als tasten in het duister. Lichtpuntjes geven zin om door te gaan. Er is altijd een licht aan het einde van de tunnel. Als ik dat niet zou geloven, dan kleurde mijn leven pikzwart.

De sacramenten bewegen mensen. Samen vormt hierbij het sleutelwoord. Als 12-jarige liefdevol omringd in het nemen van de ongelooflijke drempel naar volwassenheid, ik vind dat oprecht een mooi ritueel.  Op het moment dat de arts ons vertelde dat onze zoon Scott spoedig zou sterven, twijfelden we niet. We doopten – en zalfden – hem sereen op zijn sterfbed.
“We doopten onze baby op zijn sterfbed.” Kippenvel. Kan de tegenstelling nog groter? Scott dopen gaf ons een gerust gevoel, want je staat machteloos. Een soort belofte maken aan je kind, dat het wel goed komt. Die belofte wilde ik ook mijn andere twee zonen meegeven.

Er is altijd licht.

naamloos-8naamloos-6

Advertenties

Gepubliceerd door

josfien

Ik ben Josfien. 33 en vol goede voornemens voor de jaren met een 3 vooraan. Het verlies van mijn tweede zoon heeft me getekend maar niet vastgeketend. La vie, c'est profiter des petites choses!

4 gedachten over “Doopsel van mijn jongens!”

 1. Mooi geschreven, mooie foto’s.
  Ik denk dat de mensen die bezig zijn met geloof door hun beroep mss ook vlugger durven toegeven dat ze geloven. Geloven heeft niets te maken met wel of niet naar de kerk gaan. Het heeft te maken met een waarde, een bepaald iets / lot waar je geen vat op hebt. Iets wat je kracht kan geven in moeilijker tijden. Maar wat je ook vreugde kan geven, denk maar aan doopsel, communie, …
  En hoeveel mooie verhalen staan er in de bijbel waaruit je telkens iets kunt halen om mee te geven met jouw / de kinderen.

  Like

 2. Heel mooi geschreven. Wij hebben ook bewust gekozen om onze kindjes wél te laten dopen omdat we hen graag die traditie en dat ritueel willen meegeven, ook al zijn we zelf niet heel katholiek.

  Like

 3. Wat mooi verwoord! Onze kinderen zijn ook gedoopt en wij trouwden ook voor de kerk. We zijn echter absoluut ook geen kerkgangers en zullen dat waarschijnlijk ook nooit worden. Ik vond het alleen een erg fijn gevoel te weten dat onze kinderen in een soort van gemeenschap opgenomen werden. Een beetje ook het : baadt het niet, dan schaadt het niet- gevoel. Ik ben in ieder geval erg blij dat we die keuze gemaakt hebben.

  Like

 4. Mooi!
  Ook wij twijfelden, maar deden het voor onszelf. En meermaals moet ik me ergens ‘verantwoorden’. Vorig jaar deed onze dochter haar eerste communie en de priester deed tijdens de info-avond een heel mooie uitleg over het doel van de communie. En deze overtuigde mij nog maar eens dat wij de juiste keuzes maakten. Wij willen onze kinderen meegeven dat er meer is, dat er iets is waar je je mag aan vasthouden, gaan geven, dat het hele bijbelgebeuren symboliek is, die je zelf mag invullen.
  Ik vel geen oordeel over mensen die hier anders over denken, maar word wel gek van iedereen die het beschouwd als iets ‘commercieel’. Onze meisjes krijgen mooie, zelfgemaakte kleren aan en geven nadien een feestje voor onze naaste familie thuis. Niets decadents, gewoon samenzijn en genieten van elkaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s