Naar Parijs met een kleuter

parijs audrey

Parijs en ik, dat is liefde op het eerste gezicht. Ondertussen ben ik er – schoolreizen incluis – al een grote vijf keer geweest. In zo’n metropool adem ik de wereld in. De menigte in een metrostelletje. Wegen die kruisen, dat maakt mij wakker. Look how small we are. Naar Parijs met Vasco, onze kersverse vierjarige, dat werd een ander Parijs dat evengoed smaakte.

Vervoer
De Westhoek leunt tegen Frankrijk aan. In een wip sta je in Rijsel en van daaruit is Frankrijk per trein efficiënt te verkennen. Ook Rijsel brengen wij vaak een bezoekje, dat doe ik hier nog een andere keer uit de doeken. In Lomme (dat is 20 min. rijden uit Ieper) heb je het metrostation St-Philibert van waaruit  je opnieuw in een grote 20 min in hartje Rijsel staat. Parkeren doe je aan het metrostation in Lomme waardoor je het drukkere verkeer in Rijsel vermijdt.

Als je vroeg genoeg je treintickets boekt dan is reizen met de TGV voordeliger dan met de auto. Wij betaalden 26 euro heen- en terug naar de lichtstad. In Gare du Nord heb je veel metrolijnen waardoor je je gemakkelijk naar het centrum van de stad verplaatst. Het Parijse metronetwerk is groot en erg efficiënt. De haltes zijn meestal proper en veilig. Een nadeel aan je verplaatsen met de metro is dat je de stad niet ziet, logisch uiteraard. Daarom wisselden we dat- om het entertainmentgehalte voor Vasco te verhogen-  deze keer af met de Batobus. Te vergelijken met een hop-on-hop-off-bus, maar dan een boot op de Seine. De Batobus vaart je langs acht toeristische bestemmingen. Je kan ook gewoon blijven zitten en genieten van het uitzicht (voordeliger dan een Bateau Mouche). Deze afwisseling is ideaal als je met kinderen de stad bezoekt.
wpid-20150309_163545-2_sanna_light.jpg

Verblijf
Voor elk budget is er een ruim aanbod aan verblijfplaatsen. Omdat we de eerste keer met Vasco citytripten, wilden we wat meer betalen dan wat we normaal met z’n tweetjes  aan logement spenderen. Aan de rand van het stadscentrum verbleven we in Novotel Sud Porte De Charenton. Geboekt via booking.com, ontbijt inclusief. ’s Morgens keuze uit een overvloed aan lekkers, op en top een vakantiegevoel! Als je een grote stad bezoekt, is het altijd handig als je redelijk centraal kunt slapen, maar eigenlijk is vooral de verbinding met de stad het belangrijkste. Pal voor ons hotel was een metrohalte. Als je met een kleuter reist, moet je zuinig zijn op stappen.

Wat te doen
Vanaf de halte Gare d’Austerlitz ligt Le Jardin des Plantes om het hoekje. In dit park heb je ook een zoo, deze hebben wij nu niet bezocht. Le Muséum National d’Histoire Naturelle was onze eerste halte. Kolossale dinosaurusskeletten spotten en in gedachten afdwalen naar mysterieuze tijdperken. Veelbelovend alvast. Ter plekke toch eerder ontgoochelend, een overdaad aan skeletten allerlei. De iguanodons van Bernissart in het Natuurhistorisch Museum in Brussel konden mij meer bekoren, zeker het interactieve luik dat we in Parijs misten en net leuk en speels is voor kinderen.
dino's

Vanaf dit punt kun je met de Batobus de Seine verder afvaren naar de andere haltes. Wij stopten aan het Louvre met als eindpunt en knaller van de dag: de Eiffeltoren. Wil je de toren op? Reserveer dan op voorhand je tickets, zo vermijd je lange wachtrijen. Vasco is geen held (ik ook niet) en daarom  keken we omhoog in plaats van omlaag. Parijs kent veel groene longen en is heel kindvriendelijk. Overal vind je goed onderhouden speelpleintjes in vaak prachtige parken. Pal aan de Eiffeltoren in Le Jardin du Champs de Mars meerdere activiteiten voor kinderen. Een zeer welkome afwisseling.

louvrewpid-20150309_160948-2_adrian_clean.jpg eiffel

wpid-20150309_172056-2_kevin_light.jpg

Op onze tweede dag trokken we naar La Cité des sciences et de l’industrie in Le Parc de la Vilette, een van die groene longen. In dit centrum is zoveel te beleven. Wij kozen voor La cité des Enfants. Vergelijkbaar met onze Technopolis, maar meer op maat van de allerkleinsten. Je kiest specifiek voor een traject van 2-7 jaar of van 5-12 jaar. Machtig was het! De beelden spreken voor zich. Daarnaast doken we hier ook de wondere wereld van een onderzeeër in, een echte! Op de grond en niet in het water -uiteraard-. Voor alle leeftijden een bijzonder bezoekje.
sciencejasscience

wpid-20150310_125336-2_ingrid.jpg

wpid-20150310_122557-2_kevin.jpg

Na onze lunch nog de metro genomen naar de buurt rond Canal Saint Martin. Een rustig stukje Parijs dat enorm aan populariteit wint. Langs het kanaal spot je het Parijs van de locals. Dat van voetballende jongeren, ouders die de laatste nieuwtjes uitwisselen terwijl de kinderen zich uitleven op de speelpleintjes en évidemment … partijtjes jeux de boules!
wpid-20150310_151428_julia.jpg

Parijs is zo afwisselend en elke keer weer anders. Wanneer Ellis vier jaar wordt, gaan we vast nog eens terug, met z’n vieren dan. Hem nu meenemen was moeilijk, de stad met een buggy doorkruisen is gewoon lastig. Maar… hebben we tenminste een reden om nog eens terug te gaan!

Advertenties

Gepubliceerd door

josfien

Ik ben Josfien. 33 en vol goede voornemens voor de jaren met een 3 vooraan. Het verlies van mijn tweede zoon heeft me getekend maar niet vastgeketend. La vie, c'est profiter des petites choses!

2 gedachten over “Naar Parijs met een kleuter”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s